Houtskool

Keuzefilters
We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Wat is houtskool?

De naam houtskool dekt eigenlijk precies de landing. Houtskool is immers verkoold hout. Door hout te verhitten, maar heel weinig zuurstof toe te laten, droogt het in feite uit maar brand het niet op.

Maar houtskool is meer dan alleen een brandstof. Het kan ook een belangrijke smaakmaker zijn, al dan niet in combinatie met extra rookhout. Door het kiezen van de juiste houtskool bereid je straks jouw gerechten met nèt dat beetje extra smaak!

Welke soorten houtskool zijn er?

Acacia (Black Wattle) houtskool

Black Wattle houtskool komt voornamelijk uit Zuid Afrika, en is gemaakt van het harde Acaciahout. Acacia houtskool is lichter in gewicht, en steekt snel aan wat voor velen een groot voordeel is. Ook is hierdoor de temperatuur makkelijker te regelen. De brandduur is prima, maar niet zo lang als bijvoorbeeld Quebracho of Marabu.

De geur en smaak van deze houtskool is neutraal te noemen.

Beuken houtskool

Houtskool van de Europese beuk brandt regelmatig op. Het voordeel van beukenhout is dat het makkelijk aan te steken is, en regelmatig brandt. De temperatuur is ook makkelijker/sneller te regelen dan bij andere soorten.

Beuken houtskool is vrijwel geurloos.

Marabú houtskool

Marabú houtskool is afkomstig van een snelgroeiende, woekerende boomsoort die op Cuba groeit. Het takhout van de Marabú is dichte van structuur en is zeer geschikt om te worden verwerkt tot houtskool.

Marabú houtskool brandt langzaam en geeft veel hitte af. Zeer geschikt voor lange sessies omdat Marabu houtskool ook met weinig zuurstof heet kan blijven. Geeft weinig as af.

Marabú houtskool geeft eveneens een typische smaak aan je gerechten.

Steeneik (White Quebracho) houtskool

Hoe harder de houtsoort, hoe beter de houtskool. Quebracho houtskool is gemaakt van de witte steeneik, één van de hardste houtsoorten ter wereld en afkomstig uit Zuid Amerika.

Omdat deze houtskool zo hard is, duurt het wat langer voordat deze zijn optimale temperatuur bereikt. Maar eenmaal op temperatuur, houdt hij deze lang en gelijkmatig vast. Ook leent deze houtskool zich prima om hem te doven, en nogmaals aan te steken. Er blijft relatief weinig as over en die is krijtwit.

De kenmerkende, wat rokerige smaak van houtskool is bij quebracho houtskool het sterkst.